مشاوره قبولی در آزمون نظام مهندسی به زبان

مهندس امیرعلی خلوتی

سلام؛ من مهندس امیرعلی خلوتی هستم، فارغ التحصیل رشته مهندسی عمران از دانشگاه صنعتی شریف. بیش از 12 ساله که در زمینه تالیف و تدریس دوره های آمادگی آزمون های نظام مهندسی (ورود به حرفه پایه-3) و کارشناسی رسمی دادگستری فعالیت می کنم و بیش از 10 عنوان جلد کتاب در زمینه این آزمون ها تالیف کردم. 


در اینجا قصد دارم تا با یک نگاه حرفه ای شما را با ابعاد مختلف این آزمون بیشتر آشنا کنم و کمک کنم تا شما در مسیر حرفه ای و تخصصی شدن حرکت کنید.

مزایای اخذ پروانه

اشتغال به حرفه

مهندسی

مزایای اخذ پروانه

اشتغال به حرفه

مهندسی

یک واقعیت

نقطه شروع به کار اغلب مهندسان

فارغ التحصیلان دانشکده های مهندسی که در سازمان، شرکت و یا مؤسسه ای دولتی یا خصوصی، بزرگ یا کوچک، حرفه خود را شروع می کنند اغلب بدون مقدمه و یا با آموزش کوتاهی به کار گمارده می شوند.

عادت به روزمرگی و تکرار کارهای معمولی

پس از گذشت چند سال در سطح فناوری محل کار خود، در امور روتینی تبحّر پیدا می کنند و سطح مهارت آنها اغلب در حد خواست کارفرما باقی می ماند. از درس های آموخته در دوران تحصیل در دانشگاه استفاده اندکی می نماید و پس از مدتی آنها را فراموش می کنند و به نوعی از حرفه خود دور می شوند.

نوآوری، خلاقیت و ارتقاء مهارت

در مقابل بسیاری از مهندسان علاقه مند به نوآوری و استفاده شخصی تر از زحمات خود، به صورت شخصیت حقیقی و یا در شرکت های کوچک چند نفری مشغول به ارائه خدمات فنّی و مهندسی می شوند.

برای ماندگار بودن در حرفه

در هر حال همه مهندسان باید دارای دانش جامعی از علوم و فنون مربوط به رشته خود باشند تا بتوانند مسائل بسیار مهم و فنی حرفه خود را تجزیه و تحلیل نمایند و میزان استفاده از افراد دیگر و تخصص های خاص را درست ارزیابی نمایند و از آنها بطور دقیق و مشخص و در جای خود استفاده کنند.

یک نیاز

بیاید کمی به پاسخ این سوالات فکر کنیم

با تمام این شرایط موجود برای جامعه فارغ التحصیل و متخصص در این میان، این سوال مطرح می شود که:
در نهایت با چه روشی باید صلاحیت و تخصص اصلی افراد سنجیده و یا ارزیابی شود؟
آیا صرفا داشتن دانش نامه در رشته مهندسی مرتبط با ساختمان برای اثبات صلاحیت تخصصی مهندسان کفایت می کند؟

حرف حساب

همان طور که همه می دانیم رشته ساختمان بسیار گسترده بوده و دارای صلاحیت های متنوع می باشد و در کنار همه این موارد باید به این نکته هم توجه داشت که در هر حال، حق با جامعه مصرف کننده خدمات است که باید از کیفیت و دانش کسانی که در تهیه یک خدمت نقش داشته اند، حداقل اطمینان را داشته باشند.

کلام آخر

اخذ پروانه اشتغال به کارحرفه مهندسی، ارتقا آن و آموزش های حین انجام حرفه باعث می شود تا انواع گروه های مهندسان مذکور در هر شرایطی با توسعه مهارت های شخصی تبحر ارائه خدمات مهندسی باکیفیت با توجه به صلاحیت اخذ شده را داشته باشند.

آشنایی با خدمات مشاوره قبولی در آزمون نظام مهندسی

ویدیو نظام مهندسی
آشنایی با خدمات مشاوره قبولی در آزمون نظام مهندسی
درباره نظام مهندسی

آشنایی با شرایط اخذ پروانه اشتغال به حرفه مهندسی پایه-3 (پروانه اشتغال نظام مهندسی)

چه کسانی می توانند پروانه اشتغال نظام مهندسی بگیرند؟

براساس قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان دارندگان مدرک تحصیلی کارشناسی و بالاتر، در هر یک از رشته های اصلی یا رشته های مرتبط در قانون نظام مهندسی ساختمان می توانند پس از قبولی در آزمون، با توجه به مدارک تحصیلی و سوابق کار حرفه ای در یک یا چند زمینه خدمات مهندسی از قبیل طراحی، محاسبه، نظارت، اجرا، بهره برداری، نگهداری، کنترل و بازرسی امور آزمایشگاهی، مدیریت ساخت و تولید، نصب، آموزش و تحقیق پروانه اشتغال به کار حرفه مهندسی اخذ نمایند. 

یک نکته مهم: با توجه به برخی محدودیت های فارغ التحصیلان رشته مهندسی با مدرک کارشناسی ناپیوسته حتما قبل از هر اقدامی مصوبات کمیسیون هم ارزی رشته ها را بررسی کنند.

√در منوی هوشمند زیر بصورت فوری صلاحیت های مهندسی مجاز قابل اخذ را بررسی کنید

گام اول

مدرک تحصیلی

گام دوم

سابقه کار حرفه ای

گام سوم

قبولی در آزمون ورود به حرفه پایه۳

گام چهارم

ارائه مدارک و عضویت در سازمان نظام مهندسی

همه چیز درباره آزمون

آشنایی با ساختار آزمون های نظام مهندسی

آزمون های نظام مهندسی در همه رشته ها به غیر از رشته معماری صلاحیت طراحی بصورت تستی، چهارجوابی با احتساب نمره منفی برگزار می گردد و فقط آزمون رشته معماری در صلاحیت طراحی به صورت ترسیمی می باشد.

نحوه برگزاری آزمون های نظام مهندسی بصورت جزوه باز می باشد و داوطلبان می توانند تمامی کتب و جزوات مورد نیاز را بدون محدودیت در جلسه آزمون همراه داشته باشند.
در آزمون های نظام مهندسی کلیه سوالات در دروس مختلف دارای ضریب یکسان بوده و حدنصاب قبولی برای دریافت پروانه اشتغال به کار کسب نمره 50 درصد است و فقط حدنصاب قبولی در آزمون های رشته عمران صلاحیت های «طرح و اجرای گود، پی و سازه نگهبان» و «ارزیابی، طرح و اجرای بهسازی» 60% می باشد.

آشنایی با شرایط اختصاصی بعضی از صلاحیت های مهندسی

متقاضیان آزمون ورود به حرفه مهندسان برای اخذ پروانه اشتغال بكار مهندسی در رشته معماری در صلاحیت های (نظارت، طراحی و اجرا)، رشته عمران در صلاحیت های (محاسبات- نظارت- اجرا- طرح و اجرای گود، پی و سازه نگهبان- ارزیابی، طرح و اجرای بهسازی) و رشته های تأسیسات مكانیكی و تأسیسات برقی در صلاحیت های(نظارت ، طراحی و اجرا) می بایست به طور جداگانه در آزمون مربوط به آن صلاحیت ثبت نام و شركت نمایند.

متقاضیان آزمون ورود به حرفه مهندسان در رشته های مهندسی شهرسازی، نقشه برداری و ترافیك با شرکت در یک آزمون و پس از كسب قبولی، پروانه اشتغال بكار حرفه مهندسی پایه-3در هر دو صلاحیت های طراحی و نظارت را دریافت می نمایند.

آزمون ورود به حرفه مهندسان برای اخذ پروانه اشتغال به كار حرفه مهندسی در رشته های تاسیسات مكانیكی و تاسیسات برقی صلاحیت اجرا برای پایه سه برگزار می گردد و متقاضیان شرکت در این آزمون می بایست دارای پروانه اشتغال به كار حرفه مهندسی حداقل پایه-2 صلاحیت نظارت باشند.

برای اخذ صلاحیت «طرح و اجرای گود، پی و سازه نگهبان»، متقاضیان باید دارای مدرك كارشناسی ارشد یا دكتری رشته عمران در گرایش خاك و پی و همچنین دارای پروانه اشتغال به كار مهندسی در صلاحیت های نظارت یا اجرای پایه یك و حداقل صلاحیت محاسبات پایه دو باشند.
برای اخذ صلاحیت «ارزیابی، طرح و اجرای بهسازی»، متقاضیان باید دارای مدرک كارشناسی ارشد یا دكتری رشته عمران در گرایش های سازه یا زلزله و همچنین دارای پروانه اشتغال به كار مهندسی در صلاحیت های نظارت یا اجرای پایه یک و حداقل صلاحیت محاسبات پایه دو باشند.

 

آشنایی با منابع آزمون نظام مهندسی در رشته ها و صلاحیت های مختلف

آزمون های نظام مهندسی در همه رشته ها به غیر از رشته معماری صلاحیت طراحی بصورت تستی، چهارجوابی با احتساب نمره منفی برگزار می گردد و فقط آزمون رشته معماری در صلاحیت طراحی بصورت ترسیمی می باشد.

نحوه برگزاری آزمون های نظام مهندسی بصورت جزوه باز می باشد و داوطلبان می توانند تمامی کتب و جزوات مورد نیاز را بدون محدودیت در جلسه آزمون همراه داشته باشند.

در آزمون های نظام مهندسی کلیه سوالات در دروس مختلف دارای ضریب یکسان بوده و حدنصاب قبولی برای دریافت پروانه اشتغال به کار کسب نمره 50 درصد است و فقط حدنصاب قبولی در آزمون های رشته عمران صلاحیت های «طرح و اجرای گود، پی و سازه نگهبان» و «ارزیابی، طرح و اجرای بهسازی» 60% می باشد.

برای بررسی منابع آزمون نظام مهندسی کلیک کنید.

 

سوالات متداول

رشته های اصلی مورد تایید در قانون نظام مهندسی چیست؟

براساس ماده 6 قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان، رشته های اصلی شامل: عمران، معماری، تاسیسات برقی، تاسیسات مکانیکی، نقشه برداری، شهرسازی و ترافیک می باشد.

منظور از رشته های مرتبط چیست؟

براساس ماده 7 قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان، رشته های مرتبط با مهندسی ساختمان به کلیه رشته هایی اطلاق می شود که عنوان آنها بارشته های اصلی متفاوت بوده ولی محتوای علمی و آموزشی آن‌ها با رشته های اصلی بیش از 70 % در ارتباط باشد.

بررسی مصوبات کمسیون هم ارزی رشته ها چه ضرورتی دارد؟

با توجه به مصوبات کمیسیون هم ارزی رشته ها کلیه دارندگان مدارک تحصیلی کارشناسی ناپیوسته، کارشناسی با عناوین متفاوت از رشته های اصلی، کارشناسی ارشد و دکتری فاقد مدرک کارشناسی در رشته های اصلی و مواردی از این قبیل جهت اطلاع  از امکان دریافت پروانه اشتغال به کار در رشته و صلاحیت مورد نظر، بایستی قبل از هر اقدامی با استعلام وضعیت  از طریق اداره کل استان محل سکونت خود از امکان اخذ پروانه اشتغال به کار حرفه مهندسی اطمینان کسب کنند.

مبنای محاسبه سنوات سابقه کار چیست؟

مبنای محاسبه سابقه کار حرفه ای صرفا مدت زمان از تاریخ اخذ دانشنامه تا روز برگزاری آزمون در هر نوبت مورد نظر می باشد.

آیا ارائه سابقه بیمه برای اثبات سنوات سابقه کار نیاز است؟

خیر. سابقه بیمه برای اثبات سابقه کار حرفه ای جهت اخذ پروانه اشتغال بکار حرفه مهندسی در پایه-3 مورد نیاز نیست و اثبات سابقه کار صرفا در قالب تکمیل فرمی آماده است که بایستی توسط 2 مهندس با سابقه بیش از 10 سال در حرفه مهندسی مهر و امضا شود.

آیا برای شرکت در آزمون ورود به حرفه مهندسان عضویت در سازمان نظام مهندسی اجباری است؟

خیر. بر اساس مصوبه سال 1394 معاونت امور مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی، برای شرکت در آزمون ورود به حرفه مهندسان، عضویت در سازمان نظام مهندسی الزامی نمی باشد ولیکن پس از قبولی در آزمون و قبل از  اقدام جهت اخذ پروانه یکی از مهمترین اقدامات عضویت در سازمان نظام مهندسی ساختمان خواهد بود. اثبات سابقه کار صرفا در قالب تکمیل فرمی آماده است که بایستی توسط 2 مهندس با سابقه بیش از 10 سال در حرفه مهندسی مهر و امضا شود.

آیا برای شرکت در آزمون نظام مهندسی باید کارت معافیت یا پایان خدمت داشته باشیم؟

برای شرکت در آزمون ارائه کارت معافیت یا پایان خدمت نیازی نیست ولی برای اخذ پروانه اشتغال به کار حرفه مهندسی ارائه کارت معافیت یا پایان خدمت اجباری است. توجه به این نکته ضروری است که اعتبار قبولی در آزمون های نظام مهندسی 3 سال می باشد و با توجه به همین نکته مشمولین خدمت نظام وظیفه می توانند قبل از اعزام یا در حین خدمت در آزمون شرکت نموده و در صورت قبولی و محض اتمام مدت نظام وظیفه نسبت به اخذ پروانه اشتغال به حرفه مهندسی اقدام نمایند.

نشانی اینترنتی وب سایت ویژه ثبت نام در آزمون های نظام مهندسی چیست؟

پاسخ: نشانی سامانه ثبت نام متقاضیان آزمون های ورود به حرفه مهندسی (آزمون نظام مهندسی) www.inbr.ir  می باشد و داوطلبان می توانند جهت اطلاع از زمان برگزاری آزمون ها و سایر اخبار مربوطه به این وب سایت مراجعه نمایند.

نشانی سایت های مرتبط:

اخبار و اطلاعیه ها آزمون های نظام مهندسی: www.inbr.ir

نشانی وب سایت ثبت نام در آزمون های نظام مهندسی: www.sanjesh.org

پایگاه اطلاع رسانی دفتر تدوین مقررات ملی ساختمان: www.nbri.ir 

تعداد سوالات و مدت زمان آزمون های ورود به حرفه مهندسی چقدر است؟

پاسخ: تعداد سوالات در آزمون های ورود به حرفه مهندسی برای صلاحیت های مختلف متفاوت می باشد. برای صلاحیت نظارت و اجرا در رشته های مختلف تعداد سوالات 60 عدد و مدت زمان 150 دقیقه است. در آزمون صلاحیت محاسبات رشته عمران تعداد سوالات 60 عدد و مدت زمان 240 دقیقه و برای آزمون صلاحیت طراحی رشته معماری مدت زمان 480 دقیقه می باشد.

هزینه ثبت نام در آزمون های نظام مهندسی چقدر است؟

پاسخ: هزینه ثبت نام برای آزمون نظام مهندسی در رشته عمران صلاحیت های «طرح و اجرای گود، پی و سازه نگهبان» و «ارزیابی، طرح و اجرای بهسازی» 200 هزار تومان و برای سایر صلاحیت ها 110 هزار تومان می باشد.

آیا در جلسه آزمون نظام مهندسی دفترچه سوالات در یک حوزه برای داوطلبان مختلف، متفاوت است؟

پاسخ: بله. طبق اعلام دفتر امور مقررات ملی ساختمان برای حصول اطمینان از عدم بروز هرگونه تخلف و یا ایجاد خلل در برگزاری آزمون‌ها، دفترچه‌های سوال‌های مربوط به رشته‌های معماری (صلاحیت‌های طراحی و نظارت)، عمران (صلاحیت‌های محاسبات و نظارت)، تاسیسات مکانیکی (صلاحیت‌های طراحی و نظارت) و تاسیسات برقی (صلاحیت‌های طراحی و نظارت) و نقشه‌برداری، در 4 نوع متفاوت، تنوع سازی شده و ضمن شخصی‌سازی در زمان برگزاری آزمون‌ها در اختیار داوطلبان قرار گرفته است.

آیا سهمیه ایثارگری در آزمون های نظام مهندسی تاثیری دارد؟

خیر. قبولی در آزمون نظام مهندسی بر اساس ظرفیت نیست و معیار قبولی کسب حدنصاب می باشد. لذا سهمیه از هر نوعی در قبولی موثر نمی باشد.

آیا آزمون ورود به حرفه مهندسی پایه-3 توسط سازمان نظام مهندسی برگزار می شود؟

خیر. در اجرای مواد 11-21-26 و 28 آیین نامه اجرایی قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان مدیریت، برنامه ریزی و نظارت بر برگزاری آزمون ورود به حرفه مهندسی پایه-3 (یا اصطلاحا آزمون نظام مهندسی) تماما توسط وزارت راه و شهرسازی انجام می شود و البته سازمان سنجش هم رکن اجرایی در برگزاری آزمون می باشد.

پرسش های متداول نظام مهندسی

پادکست های راهنمای آزمون نظام مهندسی

پادکست نظام مهندسی

در اینجا قصد دارم تا با یک نگاه حرفه ای شما را با ابعاد مختلف این آزمون بیشتر آشنا کنم و کمک کنم تا شما در مسیر حرفه ای و تخصصی شدن حرکت کنید.

در این اپیزود مهندس خلوتی به صورت خلاصه 5 راهکار مهم قبولی در آزمون نظام مهندسی را توضیح می‌دهد.

در این اپیزود مهندس خلوتی به یکی از سوالات کاربردی نظام مهندسی پاسخ می دهد.

در این اپیزود مهندس خلوتی به یکی از سوالات کاربردی نظام مهندسی پاسخ می دهد.

در این اپیزود مهندس خلوتی به یکی از سوالات کاربردی نظام مهندسی پاسخ می دهد.

پادکست نظام مهندسی

سوالات دیگری دارید؟

اگر سوالی دارید که در این صفحه پاسخ آن را پیدا نمی‌کنید، از طریق وارد کردن مشخصات در فرم زیر می‌توانید سوال خود را بپرسید و در اسرع وقت پاسخ خود را دریافت کنید.