جهات رد کارشناسی بر اساس قانون آیین دادرسی
براساس تبصره 2 ماده 18 قانون کانون کارشناسان رسمی دادگستری:
کارشناسان رسمی مکلفند در امور ارجاعی در صورت وجود جهات رد، موضوع را به طور کتبی اعلام و از مبادرت به کارشناسی امتناع نمایند، در غیر اینصورت متخلف محسوب و به مجازات انتظامی موضوع این قانون محکوم میشوند. جهات رد کارشناس رسمی همان جهات رد دادرس، مندرج در قانون آیین دادرسی مدنی میباشد.
جهات رد کارشناسی بر اساس قانون آیین دادرسی مدنی
- کارشناس یا زوجه او دارای← نفع شخصی در ادعای اقامه شده باشند.
- کارشناس یا زوجه او دارای← قرابت نسبی یا سببی تا درجه سوم از طبقه دوم با یکی از اصحاب دعوی باشد.
- وقتی که کارشناس← قیم یکی از اصحاب دعوی یا کفیل امور او باشد.
- یکی از اصحاب دعوی← مباشر امور کارشناس باشد.
- وقتی که کارشناس یا زوجه او← وارث یکی از اصحاب دعوی باشند.
- وقتی که کارشناس با یکی از اصحاب دعوی یا اشخاصی که با آنها قرابت نسبی یا سببی تا درجه سوم از طبقه دوم دارند← دادرسی جنایی یا جنحهای داشتهاند و هنوز پنج سال در صورت جنایی و دو سال در صورت جنحهای از زمان صدور حکم قطعی نگذشته باشد.
- در صورتی که مابین کارشناس و یکی از اصحاب دعوی یا زوجه او← دادرسی مدنی در دادگاه دیگری مطرح باشد.
- وقتی که کارشناس سابقاً در موضوع دعوی اقامه شده به عنوان دادرس یا داوری یا کارشناسی یا گواهی اظهار عقیده کرده یا کتباً توصیه کرده باشد.
در برخی از پرونده های ارجاعی به کارشناس رسمی دادگستری این امکان وجود دارد که کارشناس به دلیل وجود برخی موانع قادر به ارائه نظریه صحیح و مطابق با واقع نباشد؛ یعنی کارشناس به لحاظ وجود موانعی دارای نفع شخصی در دعوا باشد و یا اینکه به دلیل خصومت با یکی از طرفین دعوا، نظر وی تحت تاثیر قرار گرفته و یا اینکه شائبه اظهار نظر نادرست در وی به وجود بیاید. در این صورت هر یک از طرفین دعوا که اظهار نظر کارشناس ممکن است به زیان او باشد، می تواند رد کارشناس رسمی دادگستری را مطرح نماید .
البته بر اساس قانون کانون کارشناسان رسمی دادگستری، کارشناسان رسمی مکلفند در امور ارجاعی در صورت وجود جهات رد، موضوع را به طور کتبی اعلام و از مبادرت به کارشناسی امتناع نمایند، در غیر اینصورت متخلف محسوب و به مجازات انتظامی موضوع این قانون محکوم میشوند.
دیدگاهتان را بنویسید